No 10
19/05/2017, Enschede

De Verbinding, The Connection, Die Verbindung

We hebben in voorgaande edities van de RT gesproken over de toekomst en hieraan gerelateerd de veranderende student, de veranderende docent, het veranderend onderwijs  en de kunstdisciplines van de toekomst. Grenzen vervagen. We hebben te maken met “fusion”, ontschotting, eclecticisme.  

Leren door te doen is en blijft een speerpunt voor alle academies, ook bij een veranderende toekomst. Kennis genereren door het maken. 

Het Makersfestival, gehouden in Enschede op 20 & 21 mei, biedt een sociale plek en verbindt mensen met elkaar uit verschillende hoeken. Er zullen gastsprekers zijn vandaag vanuit dit festival evenals vanuit het professionele veld. 

De RT voert 19 mei naar Enschede waar drie talen om je heen te horen zijn. De academie verbindt hier internationaal en interdisciplinair tussen studenten, docenten, het werkveld,  en op deze dag als gastvrouw ook ons allen. “Verbinding” is het thema van RT 10.

Gastvrouw: Christine van der Heide

Verslaglegging: …

10:00 uur: Ontvangst met koffie/thee in de kantine.

10:30 uur: Opening van de bijeenkomst: welkom op de AKI door directeur Marc Boumeester.

Zanne geeft update over aangepaste versie Brief, voortgang werkgroep Talentontwikkeling, acties en ontmoetingen hieruit voortgekomen, nieuwe aanwezigen aan tafel, ingebrachte agendapunten (Nico) en acties voor de volgende bijeenkomst waaronder:

Bespreken actie 1 -> Life Long Learning organisaties

Bespreken actie 2 -> format vooropleidingen (overzicht in bijlage)

12:30 uur: Rondleiding door gebouw + lunch

13:30 uur: Introductie middagprogramma door Christine.

Bezoek aan de overkant: Tetem. http://www.tetem.nl/portfolio/robotic-couture/

14:15 uur: Gastsprekers van het Makersfestival. Het Makersfestival gaat over invloed & gevolgen van de ontwerp- en maakontwikkelingen voor mens, cultuur en werkprocessen.

  1. Theresia Grevinga (deelnemer Makersfestival)

Theresia Grevinga (1965) is afgestudeerd in de richting modevormgeving aan de kunstacademie (AKI) in Enschede. Daarna werkte ze als freelancer en interieur stylist/adviseur. Ze heeft een aantal jaren als design manager gewerkt, onder andere bij IKEA. Na een aantal gastlezingen bij de Technisch Commerciële Textielkunde maakte ze in 2008 de overstap naar het onderwijs. Recentelijk heeft ze haar Master in Arts gehaald.

Grevinga is als docent verbonden aan de opleiding Technisch Commerciële Textielkunde van Saxion. Daar doceert zij vakken die te maken hebben met fashion, trends en confectie in de breedste zin van het woord. Dat is tevens de link met het Kenniscentrum Design en Technologie, waar zij sinds januari 2014 deel uitmaakt van de kenniskring van het lectoraat Smart Functional Materials. Omdat innovaties binnen textiel een steeds belangrijker plaats binnen de fashion industrie innemen wil ze graag een schakelfunctie tussen onderwijs en onderzoek vervullen. 

  1. Bas Konning

Zie http://www.kedg.nl/ . Bas zal een presentatie geven van ongeveer 60 minuten, over de jeugd in 2030, die hij samen met een aantal futurologen heeft gemaakt.

15:30 uur: Ronde Tafel gesprek over de thema’s van de dag, uitwisselen van reacties en ervaringen.

16:30 uur: Vaststelling datum en locatie bijeenkomst RT 11 en sluiting van de bijeenkomst.

16:35 uur: Borrel.

 

Handige links voor deze dag om vooraf te bekijken:

Makers festival: 

http://makerfestivaltwente.nl/over/

Deleuze conferentie:

http://deleuze.artez.nl    deelnemers hiervoor snel AANMELDEN!!

AKI Academie voor Art & Design

http://aki.artez.nl/

Als men eerder of langer in Enschede wil blijven dan zijn er diverse B&B’s en hotels en bij de UT zijn ook logeer mogelijkheden. Een aantal docenten slaapt vaak bij Villa de Pilla : http://villadepilla.nl/contact.html

Adres AKI:

Hulsmaatstraat 35
7523 WB Enschede
Telefoon: 053-4824400

Routebeschrijving openbaar vervoer:
Vanaf Centraal Station NS Enschede is het vijf minuten met de bus. Elke acht minuten gaat er een bus richting de Hulsmaatstraat:
Stadsbuslijn 2 (naar Deppenbroek), of bus 60 of 61 (naar Overdinkel of Oldenzaal).
Uitstappen bij halte Hulsmaatstraat.

Routebeschrijving te voet:
De AKI is een kwartier lopen vanaf Centraal Station Enschede (1,8 km)
(Volg wandelroute richting Roombeek).

Graag tot vrijdag 19 mei in Enschede!

Mocht je onverhoopt verhinderd zijn en/of er een vervanger of extra gast namens jouw academie aanschuiven, laat het aan ons weten via mail/sms/app.

We zien ernaar uit jullie (weer) te ontmoeten!

Zonnige groet,

Zanne Zwart – 06-27114455 – z.zwart@kabk.nl
Christine van der Heide – 06-22457854 – c.vanderheide@artez.nl

Bijlages

Bijlage 1: uitgenodigde deelnemers

Bijlage 2: overzicht format vooropleidingen academies (input Actie 2)

Bijlage 3: Mail Zanne dd 16 januari 2017

Links Bas Könning

RT 10 ochtend agenda Zanne